Polis okullarına öğrenci alımları için sağlık şartlarının ne kadar önemli olduğunu adaylarımız bilmektedir. Sağlık şartlarının önemli olmasının yanı sıra sağlık şartlarındaki en önemli aşama olan göz dereceleri ise adaylar için hayati önem taşımaktadır. Peki bu göz dereceleri ne oluyor ve neye göre elenme oluyor bu konunun detaylarına sağlık şartları yönetmeliği aracılığıyla sizlere cevap vermeye çalışacağız.
Polislik Alımında Göz Şartları
Emniyet teşkilatı sağlık şartlarına göre polis okulları sınavlarına giren adaylarda ve okulu kazanan adaylarda A dilimi rapor şartı aranmaktadır. Biz bu alandan göz ile ilgili olan maddeleri sizler için aşağıda paylaşacağız.
7- Göz HASTALIKLARI
Bu sisteme ait kronik hastalığı, sürekli diyet veya ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı, organ ve sistem fonksiyonlarını etkileyen bir hastalığı, sakatlığı olanlar ile doğuştan (konjenital) veya sonradan (cerrahi-travmatik) organ eksikliği veya organ yokluğu olanlar (aşağıdaki istisnai maddeler hariç) öğrenciliğe kabul edilmezler.
Bu bölümde ifade edilmemiş tamlarda, kişinin muayenesini yapan ilgili uzman doktor ve sağlık kurulu doktorları, hastalığın seyri ve derinliğini dikkate alarak, bu Yönetmeliğin 21 nci maddesine göre uygun olan dilim için karar verir.
B-C-D dilimlerinde tanımlanan hastalıklar öğrenciliğe engeldir.
l) Görme ve diskromotopsi muayenesinde lens kullanılmasına izin verilmez.
2) a) Parsiyel veya total diskromatopsi (renk körlüğü),
b) Retinitis pigmentoza (tavuk karası) ve diğer retina distrofileri,
c) Şaşılık, göz kapağı düşüklüğü, göz kaslarında ve sinirlerinde fonksiyon kaybı, nistagmus,
ç) Katarakt ve katarakt cerrahisi, psödofaki,
d) Reaksiyon göstermeyen, göz, göz ekleri ve orbita içi yabancı cisimler,
e) Keratokonus, glokom, retina patolojileri,
f) Üveit, korioretinit gibi göz ve göz eklerinin kronik enfeksiyonları, öğrenciliğe engeldir.
3) Okullara alınacak öğrencilerde; görme her iki gözde ayrı ayrı miyoplarda; (sferik + silendirik) —2 diyoptriyi, hipermetroplarda + I diyoptriyi geçemez. Mikst astigmatlarda transpozisyon sonrası değerlere göre işlem yapılır.
Düzeltmeden sonra her iki gözün göme güçleri toplamı en az 20’de 16 olmak zorundadır.
Düzeltmeden sonra gözlerden birinin görme gücü en az 10’da 7 olabilir, ancak bu durumda diğer gözün görme gücü düzeltmeden sonra I O’da 10 (tam) olmak zorundadır.
Yukarıda göz için sıralanan şartlar polis okullarına girecek adaylar için engel durumları kapsamaktadır. Bu şartların bir çoğu tıbbi terimleri içermekte olduğu için bizim tavsiyemiz eğer ki gözlerinizde bir rahatsızlık varsa sınavlardan önce bu alanı bir göz doktoruna göstermeniz ve net bilgi edinmeniz ve ona göre hareket etmenizdir.