Wordpress Nasıl Kurulur?

Wordpress kurulumu yapmak için öncelikle Wordpress’in son sürümünü indirmek gerekir. Wordpress.com üzerinden en güncel halini indirebilirsiniz. Bir web sitesi kurmak için ihtiyacınız olan 3 ana unsur vardır: domain, hosting ve içerik yönetim sistemi. İçerik yönetim sistemi Wordpress olduğu için diğer iki unsura da sahipseniz kurulum için başlayabilirsiniz. Domain sitenizin adıdır ve hosting ise site içeriğinin saklandığı depolama alanıdır. Bunları aldığınız zaman kuruluma başlayabilirsiniz.

Hosting olarak bir firma seçebilir ve buradan ücretli hizmet alabilirsiniz. İsterseniz de Wordpress tarafından sunulan ücretsiz hostinglerden kullanabilirsiniz. Ancak ücretsiz kullanmak isterseniz site adınız wordpress.com uzantılı olacaktır. Ayrıca ücretsiz versiyonda eklenti kullanmak da mümkün değildir.

Wordpress kurulumu için en iyi seçenek size kurulumu da sağlayan bir hosting seçmektir. Böylece tek tıkla kurulumu tamamlayabilirsiniz. Baştan hosting firmanızı seçerken size kurulum sağlayanları tercih edebilirsiniz. Kurulum için şu yöntemlerden birini deneyebilirsiniz.

Otomatik Kurulum

Öncelikle Wordpress son sürümü indirin. Sıkıştırılmış dosya olarak inecektir ve Winrar Zip gibi programlarla açmanız mümkündür. Sonrasında dosya içeriğini sunucuya yükleyin. Tarayıcının adres çubuğuna Wordpress kuracağınız sitenizin adını yazın. Bundan sonra otomatik olarak kurulum yapılacaktır. Sadece ekrandaki yönergeleri takip etmek yeterlidir.

Manuel Kurulum

İsterseniz Wodpress’i manüel olarak kurabilirsiniz. Bunun için yine Wordpress son sürümü indirin. Sıkıştırılmış olarak inen dosyayı uygun programla açın. Dosya içinde wp-config-sample.php dosyasını göreceksiniz. Bu dosyayı notepad gibi bir program ile açın.

  • define(‘DB_NAME’, ‘veritabanı adı’) kısmına veritabanı adını yazın.
  • define(‘DB_USER’, ‘kullanıcı adı’) kısmına kullanıcı adını yazın.
  • Define(‘DB_PASSWORD’, ‘sifre’) kısmına ise kullanıcı şifrenizi yazın.
  • wp-config-sample.php dosya adını değiştirin ve wp-config.php yazın.
  • Tarayıcı adres satırına ise www.siteadresi.com/wordpress/wp-admin/install.php yazın.
  • Yönergeleri takip etmeniz halinde kurulumu kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.

Softaculous ile Kurulum Yapmak

Joomla, WordPress ya da Drupal gibi pek çok içerik yönetim sisteminin kurulumu için kullanılan en popüler uygulamalardandır. Bu eklenti tamamen ücretsizdir. Bu uygulama ile saniyeler içinde kurulumu yapabilirsiniz. Pek çok hosting firması da hosting ile birlikte bu eklentiyi ücretsiz olarak sunmaktadır.

Softaculous ile wordpress kurulumu yapmak oldukça kolaydır. Aynı zamanda sitenizde forum ya da foto galeri gibi pek çok özelliği sağlamaktadır. tek ve kullanımı kolay bir eklenti ile birden fazla özelliğe sahip olabileceksiniz.

Domain ve hosting aldıktan sonra cPanel’e giriş yapın. Yazılım sekmesine tıklayın ve Softaculous Apps Installer seçeneğine tıklayın. Açılan seçeneklerden Wordpress seçerek devam edin. Yükle deyin ve ınstall now diyerek ilerleyin.

  • Karşınıza Script ayarları ekranı çıkar. Buradan protokol seçmek gerekir. Eğer SSL sertifikası alacaksanız https seçmelisiniz. Ancak ücrete tabi olduğunu unutmayın. Eğer SSL almayacaksanız https olmadan devam edebilirsiniz.
  • Domain kısmına da sitenizin adını yazın.
  • Yükleme dizini kısmına ise .com gibi seçeneklerden istediğinizi yazabilirsiniz. Boş bıraksanız bile .com olarak otomatik seçilecektir.
  • Site sloganı olarak sitenizi ifade eden tek cümlelik kısa bir metin yazın.
  • Eğer birden fazla siteniz varsa enable multisite seçeneği ile bunları tek panelden yönetebilirsiniz.
  • Kullanıcı adı ve şifre seçimiyle devam edin.
  • Site mail adresi olarak iletişim mailinizi yazın.
  • Dil olarak da Türkçe seçin.

Tüm ayarları bu şekilde belirledikten sonra yükle diyerek devam edin. Bundan sonra kullanıcı adı ve şifre ile panele giriş yaparak sitenizi kontrol edebilirsiniz.

728x90 Reklam Bannerı