Whois Nedir?

Whois Nedir?

Whoıs, İnternet kullanıcılarına bilgi hizmetleri sağlamak için yaygın olarak kullanılan, TCP tabanlı işlem tabanlı bir sorgu/yanıt protokolüdür. Bu, kullanıcıları etki alanları ve IP'ler hakkında bilgilendirmek için kullanılır. Etki alanlarının ve IP adreslerinin organizasyonu, tarihi, durumu vb. Bilgi içerir. Aynı zamanda, alan adınızın kaydedilebilir olup olmadığını Whois kullanarak kontrol edebilirsiniz.

Whois bir web hizmetidir ve 43 numaralı TCP bağlantı noktasında çalışır. Whois hizmetini 43 numaralı bağlantı noktasından sorgulamak için Whois uygulamasını kullanın. Whois sunucuları istekleri işler ve Whois bilgilerini döndürür.

Whois Alanı

Whois'in yardımıyla İnternet kullanıcıları bilgi alabilir. B. Alan adının ne zaman tescil edildiği, kayıt süresinin dolup dolmadığı veya alan adının hangi firma ile tescil edildiği. Bu işlemin aşağıdakiler dahil birçok avantajı vardır: B. Site sahibi ile iletişime geçilmesi veya hizmetin kayıtlı olduğu sunucu ve IP adresinin öğrenilmesi site tarafından sağlanan ücretsiz bir hizmettir.

Whois Araması

Whois veya Whois Araması, yukarıdaki paragrafta tanımlananla aynıdır. Aralarındaki tek fark, Evrensel Platform'daki kullanımlarının İngilizce olması nedeniyle genellikle Whois aramaları olarak anılmasıdır. Whois ve whois arama işlemi arasında bir fark yoktur, tamamen aynı sorgulama işlemidir.

Whois Ne işe Yarar?

İngilizce "who" kelimesinden türetilen Whois, bir sayfanın alan adının sahibi olan kişi veya şirket hakkında bilgi sağlayan bir raporlama sistemidir. En eski alan adı araçlarından biri olan Whois sorgusu, alan adı sahibi bilgilerine, IP adreslerine ve genel kayıtlara erişmenizi sağlar. Bir web sitesinin kime ait olduğunu öğrenmek istiyorsanız Whois sorgusu yaparak bu bilgiye ulaşabilirsiniz.

Alan satın almak, kiralamak veya siteden veri kaldırmak için alan sahibini belirlemeniz ve onunla iletişime geçmeniz gerekebilir. Ancak, kayıt ettirenle web siteniz aracılığıyla iletişim kuramıyorsanız, kaydedenin bilgilerine kolayca erişmek için Whois'i kullanabilirsiniz (kayıt sahibi Whois bilgilerini gizlemediği sürece). Bazı alan adı sahipleri, iletişim bilgilerine erişim talebinde bulunmayabilir. Bu gibi durumlarda gizli Whois servisleri öncelikli olabilir. Domain sahibi Whois bilgisini gizlerse Whois üzerinden bu bilgiye ulaşamazsınız.

Whois Nasıl Sorgulanır?

Whois sorguları çok basittir. Açılan sayfanın sorgulama çubuğuna sorgulamak istediğiniz alan adını girerek sonuçlara kolayca ulaşabilirsiniz. Whois sorguları genellikle şunlara erişim sağlar:

  • Kaydeden İsim
  • Kaydeden Adres
  • Telefon Numarası
  • E-Posta Adresi
  • Barındırma Sunucusu Bilgileri
  • Alan Adı
  • Alan Adı kayıt tarihi ve kayıt bitiş tarihi

Domain Whois Kontrolü Ne İşe Yarar?

whois sorgusu; bir alan adını kimin satın aldığını, iletişim bilgilerini, kayıt tarihini ve yenileme zamanını görmeye yardımcı olur. Bu şekilde, İnternet kullanıcıları veya kamu yetkilileri bir web sitesini kimin oluşturduğunu bilebilir. Çevrimiçi içerik ve hizmetlerden kimin sorumlu olduğunu bilmek, gelişmiş bir iletişim aracına dönüşen İnternet'e kullanıcıların genel güvenini artırmaya yardımcı olabilir.

Araştırmanın faydaları arasında marka ihlali ve telif hakkı ihlalinin önlenmesi yer alır. Dolandırıcılık ve kötüye kullanım soruşturmalarında yardımcı olacağız ve yasaya uygun olarak dolandırıcılık ve kötüye kullanımı tespit etmek için adımlar atacağız. Bir bakıma, İnternet kullanımının kararlılığını ve güvenliğini artırır


04/12/2022 20:40
whois, whois nedir, whois sorgulama, da sorgulama, pa sorgulama, dapa sorgu, da/pa sorgu, alan adı analiz sorgulama, da sorgu, pa sorgu