Bilgi teknolojisinin temelini oluşturan sunucular(server) hayatımızın olmazsa olmazıdır. Online işlemlerin hemen hemen hepsi sunucular üzerinden yapılmaktadır. Bir mühendis dağda konum bildirimi yapacaksa, bir işletmeci banka hesaplarını kontrol edecekse ve bir öğretmen dönem sonu öğrenci notlarını sisteme girilecekse bütün bu işlemler sunucular yardımı ile yapılmaktadır.
Sunucu Nedir?
Teknik olarak sunucuyu tanımlamak gerekirse; verilerin(data) bilgisayar ortamında bir ağ üzerinde bütün kullanıcıların erişimine izin verilen sistemlerin tümü olarak tanımlanabilir.
Bilgisayar İle Sunucu Arasındaki Fark Nedir?
İlk bakışta ikisi de veri depolamak, işlemek ve kullanıma sunmak için hazırlanmış donanımlara sahip olsa da aslında göründüğü gibi olmayıp farklılıklar mevcuttur.
Bilgisayarlar daha çok kişisel kullanım için düşünülmüş olsa da sunucular tüm kullanıcılar için hazırlanmış ortak bir ağdır. Bilgisayar maliyeti minimum iken sunucuların maliyeti maksimum seviyededir.
Sunucular 7/24 kullanıma açık olduğu için ısınma problemi çok fazla olup özel soğutucular kullanılmaktadır. Sunucular kullanıcılara açık olduğu için her zaman kötü kişiler tarafından saldırıya açık olup özel programlar ve yazılımlar ile desteklenmektedir.
Sunucu Çeşitleri Nelerdir?
Sunucu denilince aklımıza sadece ortak bir ağ gelmektedir. Hâlbuki internet ortamında yaptığımız her iş bir sunucu üzerinden yapılmaktadır. En çok kullanılan sunucuları ise şunlardır;
-Mail sunucusu: Ağ üzerinden tüm posta işlemlerini görebilen sunucudur.
-İletişim Sunucusu: Anlık mesajlaşma ve iletişimi sağlayan sunuculardır.
-FTP Sunucuları: Bilgisayarlar arası veri paylaşımını sağlayan sunuculardır.
-Proxy Sunucusu: Web tarayıcıları ve istemciler arasındaki bağlantıyı sağlar. Filtreleme vb. görevleri üstlenir.