Salyangoz yetiştiriciliği salyangozlar çok çeşitli ürün ve gıdalarla beslenebilen hayvanlar olduğu için tercih edilmektedir. En çok marul, kavun, fasulye yaprakları ve karpuz gibi gıdalarla besin ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. Protein olarak da balık eti, balık unu ve et artıkları gibi yiyecekleri tercih ederler. Bu yüzden salyangoz yetiştiriciliği birçok ülkede yapılmaktadır.
Salyangoz Yetiştirme Yöntemleri Nelerdir?
Özellikle dış ülkelerde salyangoz yetiştiriciliği yöntemleri birden fazladır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: Dışarıda üretim, iklim kontrollü binalarda yapılan üretim, kapalı veya açık sistemde üretim ve sera ve tünellerdeki üretim olarak birçok alana yayılmaktadır. Bölgesel yetiştirme koşullarına bağlı olarak da geçit yetiştirme yöntemleri oluşabilmektedir. Kontrollü şartlarda yetiştirilen yavrular dış ortamda kafes içerisinde de kalabilmekte, kasalarda besiye de alınabilmektedir.
Salyangoz yetiştiriciliği yapmak isteyenler ilk olarak bunun püf noktalarını bilmeli ve uygun alan oluşturmalıdır. Salyangoz dünyanın pek çok yerinde başarılı olarak yetiştirilen canlı türüdür. Ülkemizde de rutubetli alanlarda bol bulunabildiği görüldüğünde yetiştiricilik için oldukça mümkün görülmektedir. Ülkemiz için de yeni bir iş potansiyeli oluşturmaya yarayan salyangoz yetiştiriciliği pahalı ve lüks bir gıda maddesi olarak dış ülkelere karşı Pazar olanağı sunmaktadır.
Salyangoz Yetiştiriciliği Karlı Mıdır?
İnsanlar eski tarihlerden beri salyangozları bir gıda olarak tüketmiştir. Ve tıbbi amaçlar için de kullanılmıştır. Salyangoz etinin içeriğinin zengin olması dolayısıyla neden bu kadar tercih edildiği de anlaşılmaktadır. Dünya geneline bakıldığında yıllık olarak kara salyangozu pazarı binlercedir. Ve bunun sadece %85’lik kısmı karadan karşılanmakta olup %15’i salyangoz çiftliklerinden temin edilmektedir. Ve buna rağmen salyangoz ihtiyacının sadece %70’i karşılanabilmektedir. Bu durumda salyangoz yetiştiriciliği karlı mıdır?
Doğadan toplanan salyangoz pazarlarda gayet iyi fiyatlara satılmakta ve bu kazancın yüksek olduğunu görenler salyangoz çiftliği bile açmaktadır. Çok fazla alıcısı olan salyangozun fiyatlarını mevsimler, kalite ve boy gibi faktörlerde etkilemektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığında salyangoz yetiştiriciliği oldukça kazançlı bir iş olup sadece doğadan bile toplanarak satış yapabilmek mümkündür. Dış Pazar olanağının fazla olması çoğu kişiyi bu işe yöne’de salyangoz üretimi, başlıkları google da aratabilirsiniz.