Mezuna kalmakda 1 yıl boyunca elinizden gelenin en iyisini yaptınız mı (ya da yapmadınız mı) ve test sonucu istediğiniz gibi çıkmadı mı? Sizinle aynı durumu paylaşan çok sayıda öğrenci olduğunu ve ne yazık ki bu öğrencilerin sayısının her yıl arttığını hatırlatmak isteriz. Böyle bir durumda 2 seçeneğiniz var. Ya puanınızın yeterli olduğu bir üniversiteye gideceksiniz ya da 1 yıl daha çalışıp istediğiniz üniversiteyi kazanmak için tekrar savaşacaksınız.
Mezuna Kalmanın Dezavantajları
1) Çevre Ve Aile Baskısı
Mezun olduğunuzda yaşayabileceğiniz en büyük sorunlardan biri aile ve arkadaşlar tarafından uygulanabilen psikolojik baskı sorunudur. Bu baskı stres ve güvensizlik getirebilir. Sınava hazırlanmaya odaklanmadan önce bununla başa çıkmanız gerekir. Bununla başa çıkma yolları kişiden kişiye değişse de temel çözümlerden biri, içinde bulunduğunuz durumu ilk önce kabullenmektir.
2) Sistemi Değişikliği
Maalesef ülkemizde sınav sistemi sık sık değiştiği için bu yıl gireceğiniz sınav ile gelecek yıl gireceğiniz sınav sistemi birbirinden farklı olabilir. Burada yaşayacağınız problem ufak bir montaj problemidir. Uydurma problemini aştığınızda, tüm sınavların özünde çok benzer olduğunu göreceksiniz.
3) Tekrar Başarısız Olma Korkusu
Mezuniyet yılınızda yaşayabileceğiniz bir diğer psikolojik sorun da “Yine mi başarısız olacağım?” bu bir endişe. Bu kaygının üstesinden gelmek için önce kendinize bu yıl neden başarısız olduğunuzu sormalısınız. Sorunun nedenini bulduktan sonra, kaygınızın üstesinden gelmek daha kolay olacaktır. Tabii bu ikinci yılınızda kesinlikle başarılı olacağınız anlamına gelmiyor ancak sorunun nedenlerini analiz edip buna göre hareket ederseniz hayal kırıklığına uğrama ihtimaliniz daha az olacaktır.
Mezuna Kalmanın Avantajları
1) Okulların Ve Sınavların Olmaması
Mezun olmaya devam etmenin en iyi faydalarından biri, okul ve sınavlar için zorlanmanıza gerek olmamasıdır. Artık okuldan çıktığınız için zamanınızı daha verimli kullanabilir ve iyi bir planlama ile sınava daha fazla odaklanabilirsiniz.
2) Kişisel Gelişim Fırsatı
Liseyi bitirmek için daha çok zamanın var ve artık okula gitmiyorsun. Bu sınav zamanını daha odaklı kullanabilmenin yanı sıra bol bol kitap okuyarak, film izleyerek ya da hobi edinerek kişisel gelişiminize katkıda bulunabilirsiniz.
Mezuna Kalmak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Mezun kalmak iyi mi?
Mezuna kaldığınızda henüz 12. Sınıf olan adaylardan daha tecrübeli ve daha bilgili bir konumda olursun. Geçen yıl aynı konulara zaten çalıştığın için, tam hakim olmasan bile en azından bir temelinin olması, okul dersleriyle boğuşan çoğu konuyu daha hiç görmemiş öğrencilerden bir adım önde olmanı sağlar.
Mezuna kalanlar ne yapmalı?
Öncelikle mutlak hedeflerinizi belirleyin. Okumak istediğiniz şehir, üniversite, bölüm ve meslek seçimiyle alakalı olarak hazırlıklar yapın. Kendi seviyenizin farkında olun. Hangi konularda çok iyi, hangilerinde orta derece ve hangilerinde kötü seviyede olduğunuzu belirleyin.
Mezuna kalanlar ne zaman çalışmaya başlamalı?
Mezuna kalmak hem yeni bir başlangıç hem de çıktığın yolun devamı. Bu da nasıl ve ne zaman başlaman gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşamana sebep olabilir. Eğer bu zamana kadar başlamadıysan kesinlikle geç kalmadın, her şeyin başındayız. Eylül ayı mezunların çalışmaya başlaması için çok iyi bir zaman.
Mezuna kaldıktan sonra okul puanı ekleniyor mu?
Yerleştiğin sene düşer, ertesi sene normale döner. O sene yine yerleştiysen yine düşer. Özetle bir okula yeni kayıt yaptırdığın yıl tekrar sınava girersen puanın düşer.
Mezuna kalmak hakkında sizler için hazırladığımız yazıyı umarım beğenmişinizdir peki siz ne düşünüyorsunuz bu konuda ?