Son zamanlarda google tarafında meydana gelen güncellemelerle birlikte bir çok kullanıcı index alamama veya index alınsa dahi index silinmeleri ile karşı karşıya kalmaktadır. İndex konusunda sorun yaşayan bir çok kullanıcı bu sorunun nedenlerini ve çözümlerini araştırmaya başladıklarında karşılarına google index api olarak bilinen google index aracı bir nevi ping aracı çıkmaktadır.
Google Index Api Nedir?
Google Index API, web sitelerindeki içeriklerin hızlı bir şekilde Google dizinine kolaylıkla eklenmesine olanak sağlar. Özellikle dinamik içeriklerin indekslenmesini hızlandırarak SEO performansını artırır. Bu araç içeriklerinizin daha etkili index almasını sağlamaktadır.
Google Index Api Nasıl Kurulur?
Sitemizde bulunan yazıların daha hızlı index alması için index apiyi sitemize eklememiz gerekmektedir peki bu google index api nasıl kurulabilir? İndex api kurulumu yapabilmeniz için ilk olarak https://console.developers.google.com/flows/enableapi?apiid=indexing.googleapis.com&credential=client_key bu alandan gmail hesabınızla hemen 1 adet google index api oluşturmanız gerekmektedir. İndex api hesabı oluşturma adımlarını ise aşağıdaki gibi yapabilirsiniz.
- İlk olarak yukarıda paylaşmış olduğumuz linke giriş yaparak doğrulama alanına gelmelisiniz;
- Doğrulama işlemi sonrasında ise proje oluşturma işlemine geçerek projemize isim verip projemizi oluşturuyoruz;
- Proje oluşturma aşamasından sonra ise api projemizi aşağıdaki şekilde ENABLE durumuna getiriyoruz;
- İndexing apimizi aktif ettikten sonra sırayla artık apimizi oluşturma ve alma aşamasına geliyoruz sıradaki aşamamız ise proje adımıza tıklayıp IAM Admin>Service Accounts alanından devam ediyoruz.
- Service accounts alanı sonrasında aşağıdaki görseldeki gibi Create Service Accounts deyip Api oluşturuyoruz.
- Açılan ekranımızda ise sonrasında sırayla Service Acoount Alanına Api adımızı yazıyoruz buradaki adın herhangi bir önemi yoktur sonrasında devam et yani create and and contınue diyip alttan done tuşuna tıklıyoruz;
- Böylelikle google indexing api kodumuzu oluşturduk sırada ise api kodumuzu almak var. Aşağıdaki görselde olduğu gibi api mailimizin sonunda bulunan Actions butonu altındaki 3 noktaya tıklayıp manage keys deyip oluşturmuş olduğumuz api keyi buradan JSON seçeneğini seçerek bilgisayarımıza indiriyoruz.
- Sonraki aşama olarak ise aşağıdaki gibi ekranda bulunan mail adresimizi kopyalayarak search console da bulunan ayarla kısmında kullanıcı ekle bölümüne aldığımız mail adresimizi ekliyoruz;
Buraya kadar olan işlemleri google üzerinden tamamladık arkadaşlar bundan sonraki işlemler ise wordpress sitemiz üzerinden devam edilecektir. WordPress admin panelimize giriyoruz ve eklentiler alanından yeni eklenti ekle diyerek arama alanına indexing api yazıp arama yapıyoruz ve görseldeki eklentiyi sitemize kurup etkinleştiriyoruz. Etkinleştirme işlemi ardından sitemiz panelinde Rank Math seçeneğine girip işlemlerimize devam edeceğiz;
Eklentimizi yüklediğimize göre sırada eklenti üzerinde bulunan ayarlarımızı sırayla aşağıdaki gibi yapıyoruz. Eklentiye giriş yapıyoruz Google API settins seçeneğinde altta bulunan dosya seç alanından indirmiş olduğumuz Json dosyamızı içe aktarıp YAZILAR, SAYFALAR ve ORTAM tiklerini koyup değişiklikleri kaydediyoruz.
Bu işlemlerin ardından Console seçeneğine tıklayıp Send TO Api seçeneğini tıkladığımız zaman aşağıdaki gibi SUCCESS şeklinde bi uyarı çıktıysa Google İndex Api çalışmış demektir.
Yukarıdaki yazıyı gördükten sonra apimiz çalıştığına göre artık api her gün yayınlamış olduğunuz yazıları sizin için google a bildirecek ve index almanız kolaylaşacaktır.
Google Index API kurulumunu yapamayan okurlarımız yazı altından belirtiler ve mail adresi iletirlerse kendilerine özel olarak ücretsiz şekilde yardımcı olunacaktır.
Google İndex APİ Günlük Limit-Kota Var mıdır?
İndexing api ile günlük en fazla 200 adet yazınızı indexlenmesi amacıyla google a gönderebilirsiniz. Limitiniz dolduktan sonra başka mail üzerinden yine yeni api oluşturarak işlemlere devam edebilirsiniz. Limitiniz kotanız günlük olarak yenilenmektedir.